Pogosta vprašanja in odgovori

Kam vpišem udeležbo na mladinski izmenjavi?

Mladinska izmenjava spada pod kategorijo “Moja zanimanja”.

Kako vpišem večdnevno aktivnost?

Večdnevno aktivnost aplikacija prepozna po številu vnesenih datumov. Označi datume, kdaj je večdnevna aktivnost potekala in aplikacija bo na podlagi tvojega vnosa sama določila, koliko točk dobiš za vpisano aktivnost.

Kako postanem mladinski promotor?

Mladinski center Šentjur za nove mladinske promotorje dvakrat letno organizira posebno usposabljanje, na katerem mladi pridobite znanja in veščine za lažje opravljanje poslanstva mladinskih promotorjev, ki je predvsem pomoč vrstnikom v obliki informiranja, povezovanja ipd. Kontaktiraj nas in sporočili ti bomo, kdaj bo potekalo novo usposabljanje.

Kako pridobim točke pri omreženem občanu?

Mladinski center Šentjur (enkrat) mesečno organizira srečanje mladih. Srečanja potekajo v živo ali, če razmere to zahtevajo preko spleta. Z udeležbo tega srečanja pridobiš točke v kategoriji “Omrežen občan”.

Pripravništvo

Pripravništvo ali prakso lahko vpišeš pod “Moja zanimanja” izjemoma, če je bilo opravljeno pri nevladni organizaciji (društvo, zavod), brez plačila in so bile z opravljeno prakso oz. pripravništvom pridobljene konkretne izkušnje.

Kako se točkuje moj projekt?

Projekti, ki jih zasnujete in izvedete mladi sami se točkujejo po naslednjih kriterijih:

 • Vrsta projektne aktivnosti:
  • Enostavne aktivnosti, kot je organizacija predavanj, organizacijsko in izvedbeno manj zahtevnih delavnic → 1 točka
  • Aktivnosti, ki zahtevajo večdnevne priprave in so organizacijsko ter izvedbeno zahtevnejše → 2 točki
  • Aktivnosti, ki zahtevajo večdnevne ali tedenske priprave, so organizacijsko in izvedbeno zelo zahtevne (lahko gre za mednarodne projektne aktivnosti) → 5 točk
 • Število vključenih mladih občanov, starih od 15 do 30 let:
  • Če pri organizaciji in izvedbi projekta sodeluje vsaj še 1 do 4 mlade osebe → 1 točka
  • Če pri organizaciji in izvedbi projekta sodelujejo vsaj 4 do 11 mladih oseb → 2 točki
  • Če pri organizaciji in izvedbi projekta sodeluje vsaj 11 ali več mladih oseb → 5 točk
 • Ciljna skupina – komu je projekt namenjen:
  • Če je projekt namenjen otrokom in starejšim od 30 let → 1 točka
  • Če je projekt namenjen mladim, starim od 15 do 30 let in se končne projektne aktivnosti udeleži do 10 mladih občanov → 2 točki
  • Če je projekt namenjen mladim, starim od 15 do 30 let in se končne projektne aktivnosti udeleži vsaj 11 mladih občanov → 5 točk

Za vpisan projekt lahko prejmeš najmanj 3 točke in največ 15 točk. Priporočamo ti, da dobro opišeš svoj projekt. V opis lahko nalepiš tudi povezavo do fotogalerije, videa ali članka, ki dodatno predstavi tvoj projekt.

Ali lahko vpišem kot aktivnost počitniško delo?

Ne, smo pa veseli, da si tudi tako pridobivaš izkušnje.

Ali lahko vpisujem aktivnosti, ki jih obiskujem v sklopu šole?

Ne, aktivnosti, ki se jih udeležiš v sklopu šole, kot so: tečaji, izmenjave, krožki ipd. ti sicer dajo marsikatero pozitivno izkušnjo, a ker ostaneš znotraj institucije dobiš premalo uporabnih znanj, izkušenj in veščin v praksi. Mlade s projektom spodbujamo, da zapustite svojo cono udobja in vstopite tudi v neznano, da navežete stike z lokalnim okoljem, se vključite v delo društev in civilne družbe in si pridobite konkretne izkušnje, nova znanja ter veščine, kar močno presega redne šolske programe.

Ali lahko vpišem med “Moja zanimanja” treninge, ki jih redno obiskujem (šport, glasbena šola ipd.)?

Ne, ker športne treninge in pridobivanje glasbene izobrazbe smatramo za formalne izobraževalne programe. Lahko pa vpišeš pod “Aktiven občan” svoje aktivnosti znotraj na primer športnega društva, če jih opravljaš kot prostovoljec_ka – aktivist_ka (vodenje projektov ali pomoč pri izvajanju projektov društva, opravljanje prostovoljskih aktivnosti za potrebe društva ipd).

Ali mi lahko pridobljene točke po določenem času propadejo?

Pridobljene točke se ti ohranijo in jih lahko izkoristiš, ko to sam_a želiš.

Ali lahko za svoje točke izkoristim dve nagradi in eno delim s prijateljem?

Ne, saj si za pridobivanje točk vložil_a veliko svojega časa, energije in truda, hkrati pa bi prijatelja_ico prikrajšal_a za številne izkušnje, nova znanja, veščine, poznanstva…

Na koga se lahko obrnem, če imam idejo za lasten projekt, vendar ne vem kako pristopiti k zadevi?

Lahko se obrneš na nas – na Mladinskem centru Šentjur izvajamo brezplačno projektno svetovanje za mlade. Lahko ti pomagamo narediti projektni načrt, najdemo ustrezno organizacijo pri kateri lahko izvedeš svoj projekt… Kontaktiraj nas in z veseljem se bomo dogovorili za srečanje. 

Če tu ne najdeš odgovora na svoje vprašanje, nas kontaktiraj in z veseljem ti bomo odgovorili.

Skip to content